top of page

Zijn omega-6 vetzuren ontstekingsbevorderend? (deel 2; mijn literatuurlijst)

  • Coen
  • 19 mei
  • 19 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 18 okt

In dit document som ik alle literatuur op die ik ben tegengekomen tijdens mijn zoektocht naar wetenschappelijke studies over de ontstekingsbevorderende effecten van omega-6-vetzuren (onder andere op basis van de “omega-6/omega-3 (n6/n3) verhouding” en de oxidatietheorie). Deze theorieën stellen dat wanneer we, in verhouding tot n3, te veel n6 binnenkrijgen, dit leidt tot de aanmaak van arachidonzuur en oxidatieve stress met meer (chronische) ontstekingen in ons lichaam als resultaat. Ook wel laaggradige ontstekingen genoemd. Dit zou nadelig zijn voor onze gezondheid. Het advies dat hier uitrolt is dat we moeten minderen in producten rijk aan omega-6 vetzuren (en dan vooral linolzuur) zoals plantaardige oliën - of nog specifieker zaad oliën.


ree

Linolzuur zou in het lichaam worden omgezet in arachidonzuur (ook een omega-6-vetzuur: AA), waarvan bekend is dat het de grondstof is voor het immuunsysteem om ontstekingsstoffen van te maken. Dat is op zich goed, want ontstekingen zijn essentieel voor een goed werkend immuunsysteem, maar het wordt een probleem als deze processen overactief zijn.


Zo erkent ook Eqology (een groot omega-3-supplementenbedrijf) dat het ontstekingsbevorderende effect voortkomt uit arachidonzuur — en niet uit linolzuur. Ze maken alleen de fout door te suggereren dat er meer onderzoek nodig is, terwijl er al een gigantisch lichaam aan bewijs is dat dit heeft onderzocht.


ree

Daarnaast zouden omega-6-vetzuren makkelijk oxideren o.a. door verhitting, wat zou leiden tot oxidatieve stress, ontstekingen en ziekte. Het grootste probleem met dit argument is echter dat experimenteel onderzoek bij mensen laat zien dat een hogere inname van omega-6 vetzuren niet leidt tot meer ontstekingen.


Dat is logisch, want (1.)uit diezelfde onderzoeken blijkt ook dat een hogere inname van plantaardige olie of linolzuur niet direct leidt tot hogere arachidonzuurconcentraties — ondanks dat het lichaam in staat is om linolzuur om te zetten in AA en (2.) oxidatieve stress is een complex systeem, waarbij ook antioxidanten een rol spelen. En antioxidanten zitten in plantaardige oliën, in voeding en ons lichaam. Dat is een stof kan oxideren leidt dus niet automatisch tot oxidatieve stress.


Meer plantaardige olie zorgt dus niet voor meer ontstekingen. Dit is tientallen keren onderzocht in experimentele studies met mensen, waarin keer op keer een neutraal of zelfs een verlaging van ontstekingen en oxidatieve stress wordt gevonden.

Daarnaast hebben we ook duidelijk bewijs dat het vervangen van dierlijke vetten door plantaardige oliën positieve effecten heeft, zoals een verlaging van ontstekingen.

Ook zien we in observationeel onderzoek dat mensen met meer linolzuur in het lichaam langer leven (zonder ziekte) dan mensen met lagere omega-6-concentraties. 


Conclusie: Theoriën over schadelijke effecten van omega-6 vetzuren uit plantaardige (zaad) oliën zijn getoetst en ontkracht in studies met mensen.


Zie hieronder mijn literatuurlijst.


Inhoudsopgave


Bewijs die de theorieën zouden onderbouwen

Vaak aangehaald als bewijs voor het negatieve effect van een verhoogde n6/n3 verhouding op de gezondheid van mensen:


(het werk van Simopoulos zoals) Simopoulos et al.The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases (2008)


Ik schreef een blog over deze narratieve review en concludeerde dat het geen goed wetenschappelijk bewijs is: https://www.coenfirmationbias.nl/post/zijn-omega-6-vetzuren-ontstekingsbevorderend-deel-1


"Ze beoordeelt studies niet op kwaliteit, benoemt geen sterke en zwakke punten, en laat de lezer verdwalen in de literatuur. Alsof ze niet wil dat je checkt wat ze claimt. Het is bovendien ondenkbaar dat een reviewer van het journal alles heeft geverifieerd. Daarnaast is een belachelijk aantal van de referenties haar eigen werk (30 van de 150): nog meer narratieve reviews. Dit maakt controleerbaarheid onmogelijk. Het feit dat ze de resultaten van sommige studies selectief interpreteert en hier en daar resultaten weglaat, maakt dat ik vertrouwen verlies in de wetenschappelijke integriteit van Simopoulos."


Een andere narratieve review die vaak aangehaald wordt als bewijs voor de schadelijke effecten van omega-6 vetzuren (n-6):


Bosma-den Boer et al. chronic inflammatory diseases are stimulated by current lifestyle: how diet, stress levels and medication prevent our body from recovering. (2012)


De experimentele onderzoeken die aangehaald worden in deze review vertellen alleen een ander verhaal en worden verkeerd geïnterperteerd door Bosma-den Boer et al:


Guebre-egziabher et al. Nutritional intervention to reduce the n-6/n-3 fatty acid ratio increases adiponectin concentration and fatty acid oxidation in healthy subjects. (2008)


In deze studie moesten mensen 10 weken lang dagelijks twee eetlepels koolzaadolie eten. De n6/n3 verhouding ging omlaag omdat n3 inname omhoog ging (koolzaadolie is relatief hoog in n3). Er was geen effect op arachidonzuur en ontstekingen ging omlaag.


Liou et al. Decreasing linoleic acid with constant alpha-linolenic acid in dietary fats increases (n-3) eicosapentaenoic acid in plasma phospholipids in healthy men. (2007)


In deze studie moesten mensen 4 weken lang een plantaardige olie hoog in n6 of laag in n6 eten. In de hoog n6 groep was dit meer dan twee eetlepels per dag.


Deelnemers moesten de plantaardige oliën eten in de vorm van een margarine waar ze het de voglende dingen mee bakte: "cookies, savory and sweet breads, cakes, deserts, and snacks were developed using the oil blends"


Ondanks de hoge n6 inname en n6/n3 verhouding was er geen effect op arachidonzuur in het lichaam en geen effect op ontstekingen.


Daarnaast vond ik deze studie in het boek van Richard de Leth, die ook beweerd dat omega-6 vetzuren/zaad oliën schadelijk kunnen zijn:


Forsythe et al. Comparison of low fat and low carbohydrate diets on circulating fatty acid composition and markers of inflammation. (2008)


In deze studie werd een ketogeen eetpatroon vergeleken met een low-fat diet. Het ketogeen eetpatroon zorgde voor een verhoging van n6/n3 van 9.7 naar 13.1. De verhouding bleef in de low-fat diet hetzelfde (rond de 10). Beide groepen hadden een daling in ontstekingen, maar de ketogeen groep had de grootste daling. De onderzoekers vonden ook een sterke associatie tussen een hogere n6 inname en minder ontstekingen.


Bewijs dat vaak wordt aangehaald voor de oxidatie theorie is het werk van Dinicolantonio. Ik heb een duik genomen in zijn werk tijdens mijn duik in een youtube video. Zie hier mijn review:



Mijn conclusie: "De narratieve review van DiNicolantonio & O’Keefe maakt stevige claims over het effect van plantaardige oliën (rijk in omega 6-vetzuren) op hart- en vaatziekten. Maar wanneer ik dieper in hun onderbouwing duik komt er toch naar voren dat het effect helemaal niet zo helder is -- en uiteindelijk mag een claim nooit sterker zijn dan de kracht van het wetenschappelijke bewijs. Zo worden studies verkeerd geïnterpreteerd en resultaten (bewust) weggelaten. Misschien is dit wel het resultaat dat je krijgt wanneer een apotheker en een cardioloog voedingswetenschap bedrijven."


Bewijs voor de omega-6/omega-3 verhouding

Zijn er dan helemaal geen primaire studies die een voordeel van het verlagen van de verhouding laten zien? Zeker wel:


Adam et al. Anti-inflammatory effects of low Arachidonic acid diet and fish oil in patiënte with rheumatoid arthritis (RA). (2003)


Deze studie liet een groep vis olie supplementeren en een groep vis olie + arachidonzuur inname beperken. Dit deden ze door dierlijke producten te vermijden. Want daar zit arachidonzuur in. 


Daaruit bleek dat visolie positieve effecten had of ontstekingen en klachten van RA, maar de combinatie en nog groter positief effect had.


Ramsden et al. Dietary alteration of n3 and n6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: a randomized controllers trial


Deze studie had een groep waar n3 werd verhoogd en een groep waar n3 werd verhoogd en n6 (linolzuur) verlaagd. Dit had geen effect op arachidonzuur, maar zorgde wel voor minder dagen hoofdpijn per maand in de n3-n6 (-4 dagen) vergeleken alleen verhoging n3 inname (-2 dagen). Op het startpunt hadden de mensen gemiddeld 16 dagen hoofdpijn.


Maar hierbij moet gezegd worden dat op de andere (primaire) uitkomsten zoals migraineklachten en aantal uur per dag hoofdpijn hadden beide groepen een even groot positief effect. 


Recent is er een studie vanuit de UK biobank gekomen: "Higher ratio of plasma omega-6/omega-3 fatty acids is associated with greater risk of all-cause, cancer, and cardiovascular mortality: A population-based cohort study in UK Biobank."


Deze studie volgde zo'n 85.000 mensen voor gemiddeld bijna 13 jaar lang. De deelnemers hadden bloed afgestaan waar vetzuren in gemeten is en vervolgens is er gekeken naar sterfte door alle oorzaken, kanker en hart- en vaatziekten.


Hieruit bleek dat hoe lager de verhouding tussen omega-3 en omega-6, hoe lager het risico op sterfte. Deze relatie is gecorrigeerd voor veel belangrijke factoren, waaronder ook de omega's op zichzelf. Een sterke statistische analyse is uitgevoerd om de directe relatie tussen de verhouding en risico op sterfte te onderzoeken:


"We also conducted several sensitivity analyses. First, to assess whether the associations of the omega-6/omega-3 ratio with mortality outcomes were primarily driven by omega-3 fatty acids or omega-6 fatty acids, we assessed both the separate and the joint associations of omega-3 fatty acids to total fatty acids percentage (omega-3%) and omega-6 fatty acids to total fatty acids percentage (omega-6%) with the three mortality outcomes. We also performed a joint analysis with categories of the omega-3% and omega-6% quintiles, using participants in both the lowest omega-3% and omega-6% quintiles as the reference category. An interaction term between omega-3% and omega-6% was included in the multivariable Cox proportional hazards model, and a Likelihood Ratio test was used to assess its significance."


De belangrijkste resultaten:

  • Hoe meer omega-6 in het bloed, hoe lager het risico op sterfte.

  • Hoe meer omega-3 in het bloed, hoe lager het risico op stefte.

  • Hoe lager de verhouding tussen omega-3 en omega-6 , hoe lager het risico op sterfte.


Na alle statisctische toetsen stellen de auteurs dat het lagere riscio op stefte door een lagere verhouding waarschijnlijk komt door een hogere hoeveelheid omega-3 in het lichaam:

"We observed that the omega-6/omega-3 ratio is positively, while both of its numerator and denominator, omega-6% and omega-3%, are negatively associated with mortality. Our findings support that both omega-6 and omega-3 PUFAs are protective against death and that the positive associations of the omega-6/omega-3 ratio with mortality outcomes are likely due to the stronger effects of omega-3 than omega-6 PUFAs."


Mogelijk dat bij een hoge omega-6 en omega-3 inname, een lagere verhouding wel voordelen heeft. Dit zou dan alleen wel moeten gebeuren door omega-3 te verhogen en niet omega-6 te verlagen: interessante hypothese!


Het bewijs voor de verhouding als belangrijke factor is dus heel beperkt.


Bewijs tegen de theorieën

Daarnaast zijn er verschillende experimenten die laten zien dat wanneer je roomboter of ghee (verzadigd vet) vervangd met plantaardige oliën zoals margarine en zonnebloemolie dat dit gezondheidsvoordelen heeft zoals verlaging ontstekingen, glucosemetabolisme en leververvetting.


Bjermo et al. Effects of n-6 PUFAs compared with SFAs on liver fat, lipoproteins, and inflammation in abdominal obesity: a randomized controlled trial. (2012)


Sedgi et al. The effects of replacing ghee with rapeseed oil on liver steatosis and enzymes, lipid profile, insulin resistance and anthropometric measurements in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a randomised controlled clinical trial. (2024)


Exchanging saturated fatty acids for (N-6) polyunsaturated fatty acids in a mixed meal may decrease postprandial lipemia and markers of inflammation and endothelial activity in overweight men(2011)


“These results indicate that exchanging SFA from butterfat for (n-6) PUFA in a mixed meal may decrease postprandial lipemia and concentrations of IL-6, TNFα, sTNFr-I and -II, and sVCAM-1 in overweight men.”


Inname linolzuur en omzetting naar arachidonzuur

Zoals eerder al in meerdere studies naar voren kwam is er geen effect van linolzuur (plantaardige olie) inname op arachidonzuur. Dit wordt ook bevestigt in deze studie:


Courville et al. Dietary linoleic acid lowering alone does not lower arachidonic acid or endocannabinoids among women with overweight and obesity: A randomized, controlled trial. (2023)


Maar ook een grote review van 36 experimentele studies laat geen effect zien van linolzuur inname op arachidonzuur in het lichaam:


Rett et al. Increasing dietary linoleic acid does not increase tissue arachidonic acid content in adults consument western-type diets: a systematic review(2011)


“Decreasing dietary linoleic acid by up to 90% was not significantly correlated with changes in arachidonic acid levels in the phospholipid pool of plasma/serum (p = 0.39). Similarly, when dietary linoleic acid levels were increased up to six fold, no significant correlations with arachidonic acid levels were observed (p = 0.72).”


Inflammatory markers after supplementation with marine n-3 or plant n-6 PUFAs: A randomized double-blind crossover study. (2025)


“ARA wt% in RBCMs was not significantly changed in relative terms during the n-6 intervention, whereas it decreased by 10.0% (P < 0.001) from baseline after n-3 supplementation’.”


Verhitten olien (oxidatie)

Ik heb in een blog een video besproken die bewijs aanhaalde voor de schadelijke effecten van verhitten en oxidatie van de oliën:


Daar concludeerde ik het volgende over:

“Het is duidelijk dat, zoals altijd, er meer context en nuance nodig is dan er gegeven wordt in de video van Joseph. 4-Hydroxy 2-nonenal (HNE) is een aldehyde die hoogst waarschijnlijk een rol speelt in verschillende welvaartsziekten, echter is HNE op zich zelf niet giftig. We hebben een lage concentratie nodig in onze cellen, en het wordt pas gevaarlijk bij hele hoge concentraties. Het metabolisme van HNE is nog altijd niet volledig begrepen. Voeding kan zowel HNE concentratie verhogen (door een MCDonalds ontbijt) als verlagen (antioxidanten). Deze context geeft Shoeb et al., echter wordt het weg gelaten door Joseph.”


Studies die effecten van inname van verhitten zaadoliën hebben onderzocht:


Effects of plant oils with different fatty acid composition on cardiovascular risk factors in moderately hypercholesteremic Chinese adults: a randomized, double-blinded, parallel-designed trial. (2020)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32756661/


Intervention: Volunteers received peanut oil, corn oil or blend oil to use for cooking for one year


“No significant differences were observed in the concentrations of fasting plasma lipids, hsCRP, glucose, and insulin among the three groups using different types of plant oils.”


A randomized study of coconut oil versus sunflower oil on cardiovascular risk factors in patients with stable coronary heart disease. (2016)


intervention: In a single center randomized study in India, patients with stable CAD on standard medical care were assigned to receive coconut oil (Group I) or sunflower oil (Group II) as cooking media for 2 years.


“The anti-inflammatory response assessed by evaluating hCRP at the baseline and end of the study remains statistically comparable even though there is reduction in Group I which is statistically not significant.”


CLA does not impair endothelial function and decreases body weight as compared with safflower oil in overweight and obese male subjects. (2011)


intervention: Eighty-five overweight men (aged 45-68 years, body mass index 25-35 kg/m(2)) were randomized to receive 4.5 g/d of the CLA isomeric mixture, safflower oil, heated safflower oil, or olive oil in a 4-week double-blind study.


geen effect op oxidatie en ontstekings markers in de heated safflower oil groep.


Cooking oil/fat consumption and deaths from cardiometabolic diseases and other causes: prospective analysis of 521,120 individuals (2021)


Consumption of butter and margarine was associated with higher total and cardiometabolic mortality. Replacing butter and margarine with canola oil, corn oil, or olive oil was related to lower total and cardiometabolic mortality. Our findings support shifting the intake from solid fats to non-hydrogenated vegetable oils for cardiometabolic health and longevity.”


Geraffineerde oliën en antioxidanten

Veel mensen beweren dat het raffinatie proces van zaadoliën zorgt voor het verlies van antioxidanten. Daarom zou koudgeperste olie beter zijn dan geraffineerde olie.


Als we naar studies kijken die beide vergelijken zien we dat er een daling is in antioxidanten (vitamine E), maar deze is niet groter dan 15 tot 30%.


Vitamin E content of crude and refined vegetable oils in Southern Brazil (1998)


Changes in α-, β-, γ- and δ-tocopherol contents of mostly consumed vegetable oils during refining process (2013)


Dit verklaart waarom geraffineerde oliën niet direct voor oxidatieve stress hoeven te zorgen.


Studies uit de jaren 60 en 70 (Sydney en Minnesota studies)

Studies waar ik vaak vragen over krijg zijn de Sydney diet heart study en Minnesota coronary heart study. Deze studie bevestigde de dieet-hart hypothese niet en lieten zelfs schadelijke effecten zien. Daarom zouden de studies, volgens sommige mensen, onder het tapijt zijn geschoven. Het probleem is alleen dat er methodologisch veel mis was met deze studies. Ik heb nog geen tijd gehad een diepe duik in deze studies op te schrijven, maar Tjieu Maas (bewegingswetenschapper met een passie voor sport en voeding) heeft dat wel gedaan! Hij schrijft op website zowerkthetlichaam.nl een stuk behapbaardere blogs dan ik en deze kan ik dan ook zeker aanraden:


Angst zaaien over zaadolie deel 4: Sloopt zaadolie je bloedvaten? De Sydney Diet-Heart Study kritisch bekeken "De Sydney Diet-Heart Study wordt vaak gebruikt om te claimen dat zaadolie dodelijk is. Maar als je kijkt naar de details, blijkt dat op zijn minst een conclusie waarbij niet alle nuance is meegenomen. Wat deze studie vooral laat zien, is dat je in de jaren zestig geen margarine moest eten, want die zat vol transvetten. Dat is inmiddels oud nieuws. Moderne zaadoliën, zoals zonnebloemolie, sojaolie of maïsolie, bevatten nauwelijks tot geen transvetten meer en zijn dus niet te vergelijken met het dieet uit de Sydney-studie. Ook het feit dat de interventiegroep geen omega-3-vetzuren consumeerde, maakt de studie achterhaald."


"De Minnesota Coronary Experiment is geen bewijs dat zaadolie slecht is. Het laat vooral zien hoe moeilijk het is om langdurige dieetstudies goed uit te voeren. Deelnemers vielen massaal uit, het dieet was kunstmatig en onrealistisch en de onderzoeksperiode veel te kort om harde conclusies te trekken over hartziekten. Wat je hier wél uit kunt halen: je hoeft niet bang te zijn voor omega-6. Niemand adviseert je overigens om 20% van je calorieën uit maïsolie te halen."


Een goede YouTube video die de cruciale kritiek op de studies toelicht: https://youtu.be/k6ts0e41pq8?si=EKyWpGreE7VoJb2e


Lange termijn effecten linolzuur

Als we dan kijken naar de lange termijn zien we dat mensen met meer linolzuur in het bloed (wat een indicatie is voor n6/plantaardige olie inname) langer leven en minder vaak doodgaan door hart- en vaatziekten en kanker dan mensen met minder linolzuur in het bloed.

Biomarkers of dietary omega-6 fatty acids and incident cardiovascular disease and mortality: an individual-level pooled analysis of 30 cohort studies. (2019)


"In 30 prospective studies with medians of follow-up ranging 2.5 to 31.9 years, 15,198 incident cardiovascular events occurred among 68,659 participants. Higher levels of LA were significantly associated with lower risks of total CVD, cardiovascular mortality, and ischemic stroke, with hazard ratios per interquintile range of 0.93 (95% CI: 0.88–0.99), 0.78 (0.70–0.85), and 0.88 (0.79–0.98), respectively."


Harris et al. Plasma n6 polyunsaturated fatty acid levels and risk for total and cause-specific mortality: A prospective observational study from the UK Biobank. (2024)


"Comparing LA Q5 to Q1, the hazard ratio (HR, 95% CI) for total mortality was 0.80 (0.76, 0.84; p<0.001), and this was similar for all three cause-specific death categories."


Bork et al. Adipose tissue content of ω-6 polyunsaturated fatty acids and all-cause mortality: A Danish prospective cohort study. (2025)


"During a median of 21 y of follow-up, 1160 participants died. The median adipose tissue contents of linoleic acid and arachidonic acid were 10.60% and 0.36%, respectively. In multivariable continuous analyses, we observed a statistically significant inverse association between adipose tissue content of linoleic acid and all-cause mortality (P < 0.001)."


Dietary intake and biomarkers of linoleic acid and mortality: systematic review and meta-"analysis of prospective cohort studies. (2020)


“In prospective cohort studies, higher linoleic acid intake, assessed by dietary surveys or biomarkers, was associated with a modestly lower risk of mortality from all causes, CVD, and cancer. These data support the potential long-term benefits of PUFA intake in lowering the risk of CVD and premature death.“


Lai et al. Red Blood Cell Omega-6 Fatty Acids and Biomarkers of Inflammation in the Framingham Offspring Study. (2025)


Mensen (n=2777) met meer omega-6 in de celmembranen van hun bloedcellen (wat een indicatie is van omega-6 inname over een langere tijd) hebben minder ontstekingen in hun lichaam.

"In our large community-based study, we observed weak but statistically significant inverse associations between several types of inflammatory biomarkers with RBC n-6 PUFAs. Our findings do not support the hypothesis that omega-6 fatty acids are pro-inflammatory."


Zhang et al. Butter and Plant-Based Oils Intake and Mortality. (2025)


"During up to 33 years of follow-up among 221 054 adults (mean [SD] age at baseline: 56.1 [7.1] years for Nurses' Health Study, 36.1 [4.7] years for Nurses' Health Study II, and 56.3 [9.3] years for Health Professionals Follow-up Study)..... higher intake of butter was associated with increased mortality, while higher plant-based oils intake was associated with lower mortality. Substituting butter with plant-based oils may confer substantial benefits for preventing premature deaths."


Goed onderbouwde reviews

Zowel Harris als Calder zijn wetenschappers die al tientallen jaren onderzoek doen naar vetzuren omega-6 en omega-3, en zijn een betrouwbaarheid geluid in dit veld.


Een goede narratieve reviews geschreven door experts in dit veld:


Harris et al. The Omega-6:Omega-3 ratio: A critical appraisal and possible successor. (2008)


Highlights

  • Polyunsaturated fatty acid blood levels have predictive power for disease outcomes.

  • Both the Omega-3 Index and the n6:n3 ratio have been used to express PUFA status.

  • The n6:n3 ratio has become scientifically out-dated.

  • The Omega-3 Index, because if included EPA and DHA only, is a preferred metric.


Jackson et al. Beneficial effects of linoleic acid on cardiometabolic health: an update. (2024)


Conclusie: “The omega-6 (n-6) to omega-3 (n-3) PUFA ratio is not informative and does not shed meaningful insight about the amount of individual fatty acids in each class needed to confer health benefits.”


Innes & Calder. Omega-6 fatty acids and inflammation. (2018)


“In humans on a Western diet, the omega-6 polyunsaturated fatty acid arachidonic acid (ARA) makes a significant contribution to the fatty acids present in the membrane phospholipids of cells involved in inflammation. ARA is a precursor to a number of potent pro-inflammatory mediators including well described prostaglandins and leukotrienes… Hence, it is commonly believed that increasing dietary intake of the omega-6 fatty acids ARA or its precursor linoleic acid (LA) will increase inflammation. However, studies in healthy human adults have found that increased intake of ARA or LA does not increase the concentrations of many inflammatory markers. Epidemiological studies have even suggested that ARA and LA may be linked to reduced inflammation.”


Literatuur over inname plantaardige/zaad oliën en ontstekingen (het zijn er echt te veel om uit te schrijven)

Samenvatting: experimenten (en observatie studies) met mensen laten zien dat zaadoliën met omega-6 vetzuren (linolzuur) niet zorgen voor ontstekingen, soms zelfs voor minder ontstekingen.


A comparative study of the effect of flaxseed oil and Sunflower oil on the coagularion score, selected oxidatieve inflammatory parameters in Metabolic syndrom patients.(2020)


“The results depicted in table 4 illustrated a reduction in serum IL-6 level in comparison to the beginning of the study (in both groups). Changes in IL-6 level were also significant within and between the 2 study groups (p = 0.017).”



Effect of Flaxseed Intervention on Inflammatory Marker C-Reactive Protein: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. (2016) https://www.mdpi.com/2072-6643/8/3/136

“In conclusion, our meta-analysis did not find sufficient evidence that flaxseed and its derivatives have a beneficial effect on reducing circulating CRP. However, they may significantly reduce CRP in obese populations.”


Effects of flaxseed oil supplementation on biomarkers of inflammation and oxidative stress in patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. (2020)https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457720302047


“Overall, this meta-analysis demonstrated flaxseed oil supplementation decreased IL-6 (ontstekingen) and MDA (oxidatieve stres) levels, and increased TAC (antioxidanten), but did not affect other biomarkers of inflammation and oxidative stress among patients with MetS and related disorders.


Exchanging a few commercial, regularly consumed food items with improved fat quality reduces total cholesterol and LDL-cholesterol: a double-blind, randomised controlled trial. (2016)


“Increased intake of n-6 PUFA in the diet had no negative effect on plasma levels of the inflammatory markers hs-CRP, IL-6, soluble TNF receptor 1 (sTNFR1) and IFN-γ neither within nor between group.”


Inflammatory markers after supplementation with marine n-3 or plant n-6 PUFAs: A randomized double-blind crossover study (2025)


“While significant differences between treatments in relative change scores were found for systolic blood pressure (n-3 vs. n-6: −1.81% vs. 2.61%, P = 0.003), no differences between n-3 and n-6 were found for any circulatory inflammatory markers. However, compared with baseline, n-3 was followed by reductions in circulating TNF (−24.9%, P < 0.001), regulated upon activation, normal T cell expressed and secreted (−12.1%, P < 0.001), and macrophage inflammatory protein 1-beta (−12.5%, P = 0.014), and n-6 by lowered TNF (−18.8%, P < 0.001), regulated upon activation, normal T cell expressed and secreted (−7.37%, P = 0.027), monocyte chemoattractant protein-1 (−7.81%, P = 0.020), and macrophage inflammatory protein 1-beta (−14.2%, P = 0.010).”


The effects of canola and olive oils on insulin resistance, inflammation and oxidative stress in women with type 2 diabetes: a randomized and controlled trial. (2018)


“After the intervention in the inter-group analysis, CRP level was reduced significantly in canola oil and olive oil groups but no significant changes were observed in other factors.”


The effects of Canola oil on cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis with dose-response analysis of controlled clinical trials. (2020)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33127255/

“Canola oil when compared to other edible oils did not significantly impact other blood lipid markers, blood glucose, blood pressure, or inflammation”


A randomized, double-blind placebo-controlled study on acceptability, safety and efficacy of oral administration of sacha inchi oil (Plukenetia volubilis L.) in adult human subjects. (2014)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24389453/


“Serum CRP, an inflammatory marker, was also not modified by interventions.”


Sesame oil and vitamin E co-administration may improve cardiometabolic risk factors in patients with metabolic syndrome: a randomized clinical trial. (2019)https://www.nature.com/articles/s41430-019-0438-5


“Sesame oil (±vit E) was shown to beneficially affect several cardiometabolic indices (including lipids, FBG, BP, HOMA-IR, and MDA) in patients with MetS.” = geen effect op ontstekingen, verbetering insuline gevoeligheid en verlaging oxidatie.


“No significant changes in any of the studied clinical and anthropometric data were found in Group C (on sunflower oil).”


Dietary linoleic acid intake and blood inflammatory markers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. (2017)https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/fo/c7fo00433h/unauth


“Pooled effect size from 16 studies showed that the C-reactive protein (CRP) concentration was not significantly affected by increasing LA intake (SMD = 0.09, 95% CI: −0.05 to 0.24).”


Effect of dietary linoleic acid on markers of inflammation in healthy persons: a systematic review of randomized controlled trials. (2012)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22889633/


“We conclude that virtually no evidence is available from randomized, controlled intervention studies among healthy, noninfant human beings to show that addition of LA to the diet increases the concentration of inflammatory markers.”


Anti-inflammatory and Antioxidant Effects of Sesame Oil on Atherosclerosis: A Descriptive Literature Review. (2017)


“Sesame oil research shows promise in decreasing high levels of cholesterol and inflammation, lowering risks of atherosclerosis, and delaying the onset of cardiovascular diseases.”


Soybean oil lowers circulating cholesterol levels and coronary heart disease risk, and has no effect on markers of inflammation and oxidation


“Consistent evidence shows that replacement of sources of SFAs with soybean oil improves lipids and lipoprotein. Furthermore, evidence from clinical trials shows that soybean oil does not increase in vivo measures of inflammation or oxidative stress.”


Corn Oil Lowers Plasma Cholesterol Compared with Coconut Oil in Adults with Above-Desirable Levels of Cholesterol in a Randomized Crossover Trial. (2018)


“In the present trial, no difference in hs-CRP responses was observed between the coconut oil (+3.8%) and corn oil conditions (0.0%).”


The impact of polyunsaturated fatty acid-based dietary supplements on disease biomarkers in a metabolic syndrome/diabetes population.(2014)


“Participants in the corn oil group showed no differences in serum lipids, markers of inflammation or glucose regulation between pre- and post-treatment measures.”


Dietary alpha-linolenic acid decreases C-reactive protein, serum amyloid A and interleukin-6 in dyslipidaemic patients. (2003)


“Dietary supplementation with linoleic acid did not affect significantly CRP, SAA and IL-6 concentrations but decreased cholesterol levels.”


Alpha-linolenic acid in the treatment of rheumatoid arthritis. A double-blind, placebo-controlled and randomized study: flaxseed vs. safflower seed. (1995)


“After a 3-month follow-up, the treatment group showed… laboratory parameters (haemoglobin, erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein) did not show any statistical alterations.”


Effects of diets containing olive oil, sunflower oil, or rapeseed oil on the hemostatic system. (2001)


“Neither an increase nor a decrease in CRP, soluble P-selectin or soluble L-selectin was observed on any of the three diets.”


A High Linoleic Acid Diet does not Induce Inflammation in Mouse Liver or Adipose Tissue. (2015) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26404455/ "Mice fed the high SFA, MUFA, and high-fat diets exhibited increased pro-inflammatory markers in liver and adipose tissue; however, mice fed LNA for four weeks did not display significant changes in pro-inflammatory or pro-coagulant markers in epididymal fat, liver, or plasma. The present study demonstrates that LNA alone is insufficient to induce inflammation. Instead, it is more likely that hyper-caloric diets are responsible for diet-induced inflammation possibly due to adipose tissue remodeling."


Habitual dietary intake of n-3 and n-6 fatty acids in relation to inflammatory markers among US men and women. (2005)

"These results suggest that n-6 fatty acids do not inhibit the antiinflammatory effects of n-3 fatty acids and that the combination of both types of fatty acids is associated with the lowest levels of inflammation. The inhibition of inflammatory cytokines may be one possible mechanism for the observed beneficial effects of these fatty acids on chronic inflammatory-related diseases."


Geschiedenis

Als je meer wilt leren over de geschiedenis van de verhouding en waar het concept oorspronkelijk vandaan komt:


Holman. The Slow Discovery of the Importance of v3 Essential Fatty Acids in Human Health. (1998)



Extra info

Als je mee wilt leren over de studies en een diepere duik wil in de studies raad ik je mijn instagram aan:








Wat vond je ervan? Laat het aan mij weten in de vorm van commentaar of een email: info@coenfirmationbias.nl


Ben je een claim tegen gekomen op internet of social media en ben je benieuwd naar een beoordeling van de onderbouwing, laat het mij weten en ik duik erin!

Wil je mij en mijn voedingswetenschapavontuur steunen? Deel mijn artikelen of de podcast op jouw socials!


Alles wat je op deze website leest is mijn mening gebaseerd op kennis en ervaring. De kans is groot dat ik wel eens iets over het hoofd zie, of dat iets beter kan. Ik hoor het graag! Wetenschap doen we samen.


Volg me op:


 
 
 

Opmerkingen


Vragen, opmerkingen of op zoek naar een speker of workshop? Stuur mij een bericht.

Dank, ik reageer zo snel mogelijk!

© 2022 by Coenfirmation Bias.

bottom of page