top of page
Coen_edited_edited.jpg

Coen Dros 

Voedingswetenschapper, nerd en gewoon een dude die geïnteresseerd is in de onderbouwing van andermans overtuiging over voeding en gezondheid

Ik hou van data, wetenschap en onderzoeken.

Het liefst duik ik in de tegenstrijdigheden tussen de overtuigingen van anderen.
 

Als het over voeding en gezondheid gaat, kan ik niet stoppen met praten.

Daarom ben ik Coenfirmationbias.nl begonnen. Niet nog een website met een eigen waarheid over voeding en gezondheid, maar een plek waar ik mijn hobby ga delen: het duiken in andermans overtuiging over voeding en gezondheid. Volgens mij is de voedingsbodem voor alle tegenstrijdigheden het feit dat we alleen nog maar zoeken naar informatie die onze eigen overtuigingen bevestigt. Oftewel: confirmation bias.

Confirmation bias: "De neiging om aandacht en waarde te hechten aan informatie die de eigen ideeën, overtuigingen of hypotheses bevestigt. In het algemeen zijn mensen geneigd om informatie zodanig te zoeken, te interpreteren en te onthouden dat deze ondersteuning vormen voor hun persoonlijke ideeën, terwijl minder aandacht wordt besteed aan informatie die deze ideeën tegenspreekt. Confirmation bias is het sterkst van invloed bij een verlangd resultaat, emotioneel beladen kwesties of een diepgeworteld geloof."

Het gevolg is dat mensen niet meer kritisch zijn tegenover informatie dat past bij hun eigen overtuigingen. De overtuigingen die we hebben over voeding zijn sterk, vaak identificeren wij onszelf met het eetpatroon wat we volgen: koolhydraat arm, ketogeen, vegetarisch, veganistisch, puur natuur, carnivoor of welke eetwijze dan ook. Het komt vaak dicht bij een ideologie, een diepgeworteld geloof, dat samen gaat met andere overtuigingen over het leven. 

Op mijn 21ste begon de zoektocht naar mezelf. Een belangrijk onderdeel daarvan was mijn eigen gezondheid en de gezondheid van planeet Aarde. Het beginpunt van mijn zoektocht was de vraag ‘Wat is gezond?’. Om deze vraag te beantwoorden ging ik het internet op. Daar kwam ik in het Wilde Westen van gezondheid terecht, zo bizar veel verschillende overtuigingen. Vooral op het gebied van voeding en gezondheid spuwt iedereen zijn eigen overtuiging als waarheid het internet op. Dit maakt dat er zoveel tegenstrijdigheden zijn dat het lijkt alsof nergens consensus over is. Maar vooral die tegenstrijdigheden en hoe overtuigt mensen van zichzelf zijn binnen de wereld van voeding en gezondheid vind ik fascinerend. 

Daarom stopte ik met mijn studie Integrale Veiligheid en begon ik aan de opleiding Voeding en Diëtetiek. Opzoek naar antwoorden op vragen als ‘Wat is gezond?’ en ‘waar komen alle tegenstrijdigheden vandaan?’. Tijdens mijn opleiding tot diëtist werd ik gegrepen door de wetenschap. Ik verdiepte mij in onderzoeksvaardigheden en er ontstond een liefde voor data en onderzoek. Vervolgens besloot ik de WO master Gezondheidswetenschappen te volgen om mij verder te verdiepen in voedingswetenschap. 

Tijdens mijn schoolcarrière leerde ik dat veel over voeding en gezondheid al helder is. Zo weten we hoe de fysiologie (tot op het moleculaire niveau aan toe) van het lichaam werkt. Maar veel over voeding en gezondheid weten we ook nog niet. Zo weten we dat er duizenden stoffen in ons eten zitten, maar nog niet wat ze allemaal precies doen. Ik leerde dat het voedingspatroon van mensen sterk afhankelijk is van hun gedrag. Ik leerde dat de levensovertuigingen van mensen van grote invloed zijn op het interpreteren en beoordelen van informatie over voeding en gezondheid. Ik leerde dat deze invloed van levensovertuigingen het onderliggende probleem is voor de tegenstrijdigheden. Ik leerde waar je het beste informatie vandaan kunt halen en zoals je weet is het internet daarvoor niet altijd de beste plek wanneer je niet weet waar je moet zoeken. Ook leerde ik dat kritisch kijken naar jezelf en eigen overtuigingen het belangrijkste is bij het beoordelen van  informatie. Tot slot leerde ik dat het niet gaat om wat de waarheid is, maar dat het belangrijkste is hoe je tot de waarheid komt.

Het duiken in de onderbouwing van andermans overtuigingen is over de afgelopen jaren mijn hobby geworden en deze hobby wil ik graag met jullie delen. Het liefst kijk ik naar overtuigingen die tegen mijn overtuigingen in gaan – interessanter en leerzamer wordt het niet.
 

bottom of page